Informatiebijeenkomsten met omwonenden zijn cruciaal bij ruimtelijke projecten met impact op de omgeving, zoals het nieuwe Waterpark Veerse Meer. Omwonenden krijgen informatie, zien kaarten en beelden en gaan in gesprek met het projectteam en de ontwikkelaar. Ze kunnen eventuele zorgen uiten en, als kenners van de omgeving, vaak waardevolle suggesties doen.

Livestream met chat

Het ontwerpbestemmingsplan voor het Waterpark Veerse Meer ligt inmiddels ter inzage op het stadskantoor van de gemeente Middelburg. Hoog tijd dus voor een informatieavond om iedereen bij te praten en vragen te beantwoorden. De laatste fysieke informatieavond voor het Waterpark was in het najaar van 2019. In mei 2020 organiseerden we een digitale informatieavond. Een livestream met alle sprekers op het kantoor van Lievens opgenomen. Zo’n 300 mensen volgden de avond online en via de chat beantwoordde het projectteam veel vragen van omwonenden. Zoiets hadden we nu weer voor ogen.

Plan B

Het gonsde al een tijdje, maar de dag voor de digitale bijeenkomst was er steeds meer sprake van een mogelijke avondklok die de dag erna kon ingaan. We moesten dus snel overstappen op een plan B. Dit hield in dat we eerder op de dag begonnen met de opnames zodat we alle presentaties vooraf afzonderlijk op beeld konden zetten. Zo voorkwamen we dat er teveel mensen tegelijkertijd op de opnamelocatie waren en konden alle sprekers en technici voor het ingaan van de avondklok thuis zijn.

Anders, maar doel bereikt

De beelden zijn vervolgens achter elkaar gemonteerd. En het volledige programma is vanaf 19:30 uur uitgezonden. Hoewel dus aan de achterkant anders georganiseerd, maakte dat voor de online bezoekers geen verschil. Zij werden vanaf de aangekondigde tijd geïnformeerd over de nieuwe ontwikkelingen en konden tijdens de uitzending hun vragen stellen. De chat konden we namelijk wel live bedienen via een speciale tool. Hierbij beantwoordden twee projectteamleden elk van een eigen locatie vragen . Dat de avondklok diezelfde dag niet in zou gaan, hoorden we pas in de loop van de dag. Maar toen waren we al volop aan de slag met plan B.

De informatieavond, waarin gemeente, deskundigen en de ontwikkelaar van het park uitleg geven over het ontwerp bestemmingsplan en de bestemmingsplanprocedure is terug te kijken via: www.planwaterparkveersemeernieuw.nl/informatieavonden

Meer weten over het project? Bekijk ook deze case.