In de Zuidwestelijke Delta werken het Rijk, drie provincies (Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant), drie waterschappen, gemeenten en samenwerkende ondernemers en maatschappelijke partijen met elkaar samen. Lievens coördineert al sinds 2010 de volledige communicatie voor het Gebiedsoverleg Zuidwestelijke Delta. De ambitie om ‘de eerste delta ter wereld te zijn die in 2050 is voorbereid op klimaatverandering’ vraagt om een gezamenlijke aanpak en actie. De werkconferentie vormt jaarlijks een belangrijk moment om samen verder te werken aan de opgaven en kansen in het gebied.

Werkconferentie Zuidwestelijke Delta - Lievens

Studio met uitzicht op het Volkerak-Zoommeer

In samenwerking met Houtekamer & Van Kleef, LiveOnlineEvents en dagvoorzitter Kim Coppes stelden we een online en interactief programma samen. Lievens coördineerde de organisatie. De invulling van het programma pakten we volledig op met actieve partners uit het gebied. Dit jaar vond de werkconferentie plaats in een speciaal ingerichte studio in Ooltgensplaat, midden in de Zuidwestelijke Delta. Met uitzicht op de langsvarende schepen in het Volkerak-Zoommeer.

Paneldiscussie, keynotespeaker en online workshops

De werkconferentie startte plenair met een paneldiscussie en een presentatie van keynotespeaker Jannemarie de Jonge, Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving. Het panel bestond uit Kees Jan de Vet, dijkgraaf van waterschap Brabantse Delta, Ira von Harras, directeur van Zeeuwse Milieufederatie (ZMf), Annemieke Nijhof, directeur van Deltares en deltacommissaris Peter Glas. Sprekers van betrokken partijen introduceerden via vlogs, live videoverbindingen of vanuit de studio de vijf workshops die daarna plaatsvonden. Zowel de deelnemers als de panelleden reageerden. Op de vijf hoofdvragen die we voorlegden brachten de deelnemers maar liefst 200 ideeën in via de chat. Een mooi resultaat! In de online workshops diepten de deelnemers de vragen verder uit.

We sloten af met een interview met fotograaf Rem van den Bosch die buiten een live fotoshoot deed. Rem vraagt met zijn fotoproject MASFOR aandacht voor klimaat- en watervraagstukken en reist hiervoor heel Nederland door.

Het resultaat

Mirjam kijkt heel positief terug op de werkconferentie: “Inspiratie kwam als hoofdresultaat naar voren in de evaluatie onder de deelnemers. Hiernaast maakte de intensieve samenwerking met de partners deze werkconferentie tot een extra succes. Dat hoorden we ook terug in de reacties: ‘Uitstekende voorbereiding, waanzinnig leuke conferentie, dynamisch programma, en vooral: blij met de constructieve gesprekken en de actieve inbreng van alle deelnemers’. De positieve energie die loskwam door de werkconferentie helpt enorm voor het vervolg, om samen verder te bouwen aan de toekomst van de Zuidwestelijke Delta. En daar werken wij graag aan mee!”

Ben je benieuwd naar de werkconferentie Zuidwestelijke Delta 2021? Bekijk de livestream hier terug.