Er komt veel op inwoners af: energie besparen, gebruikmaken van duurzame energiebronnen, aanpassen aan een veranderend klimaat, de route naar aardgasvrij wonen. De gemeente wil inwoners informeren, enthousiasmeren, betrekken en stimuleren. Een eigen projectleider voor iedere kern jaagt het proces aan. Het idee was om in iedere kern te starten met een fysieke inloopavond en met geïnteresseerden een werkgroep te vormen om een lokaal klimaatplan samen te stellen. De laatste fysieke bijeenkomst was in Stellendam in september 2020. Voor Ooltgensplaat ging de gemeente voor een digitale bijeenkomst.

Digitale ontmoeting

Op een zonnige dag in februari vonden de opnames plaats voor de uitzending over een klimaatkrachtig Ooltgensplaat. Volkomen coronaproef in de buitenlucht. Projectleider Sanne Groenewegen ging in gesprek met haar collega’s. Die vertelden meer over het belang van energie besparen, de mogelijkheden voor duurzame opwekking van energie op het eiland, de route naar aardgasvrij verwarmen en de mogelijkheden die inwoners zelf hebben om de gevolgen van hevige regenval te beperken. Lievens adviseerde over de inhoudelijke aanpak van de bijeenkomst, hielp de verhalen vorm te geven, liet aantrekkelijke animaties maken, maakte een draaiboek en huurde Hofman Producties in voor de opnames. Op de avond van de uitzending bemanden betrokken medewerkers van de gemeente Goeree-Overflakkee, onder regie van Lievens, de chat voor het direct beantwoorden van vragen van de kijkers. Inwoners vinden alle informatie en de uitzending terug op de website.

Advies over online bijeenkomsten en participatietrajecten

Voor Goeree-Overflakkee was de uitzending voor Ooltgensplaat een succesvolle start van een digitaal traject. Soortgelijke informatieavonden volgen ook voor de andere kernen. En Lievens levert daar graag een bijdrage aan. We zetten onze ervaring, kennis, expertise over dit thema, participatietrajecten, online bijeenkomsten en enthousiasme graag in bij onze klanten. Heb je hulp nodig? Neem contact op!

Meer weten over het project? Bekijk ook deze case.

Ik werk met veel plezier samen met de adviseurs van Lievens. De samenwerking heeft het project in een stroomversnelling gebracht. Er zit zoveel kracht in goede communicatie, je kunt bij dit soort trajecten gewoon niet zonder.
Esther Slegh projectleider Klimaatkrachtig Goeree-Overflakkee