Waterschap Scheldestromen versterkte van 2008 tot en met 2016 de kust van Breskens tot aan Cadzand-Bad. Met de afronding van deze laatste Zwakke Schakel aan de Nederlandse kust, is niet alleen West-Zeeuws-Vlaanderen, maar de hele Nederlandse kust de komende vijftig jaar superstormproof. De oplevering ervan was daarom extra bijzonder!

Vraag

Lievens werd, als onderdeel van een interim-klus bij het project, gevraagd het afsluitende evenement te organiseren, met de minister van Infrastructuur en Waterstaat als eregast.

Onze aanpak

Een jaar voor de oplevering werd een werkgroep met verschillende waterschapscollega’s samengesteld om een opzet te bedenken voor de feestelijke afsluiting. Het thema ‘superstormproof’ stond centraal. We ontwikkelden een bijpassend beeldmerk dat tijdens het evenement in allerlei vormen terugkwam: van de vlaggen en de badges tot de petit fours en de veiligheidshesjes. Naast de minister, werden alle betrokken waterschappers, aannemers, overheden en samenwerkingspartners uitgenodigd. Ook de leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool in Cadzand waren welkom en zorgden voor een vrolijke noot. De kinderen kregen voorafgaand aan het evenement een gastles over de kustversterking. Twee kinderen mochten samen met de minister en de dijkgraaf ‘superstormproof’ spuiten op een van de twee nieuwe strekdammen in Cadzand-Bad. Het concept, de locatie, draaiboeken, catering, aankleding en vergunning en het verzorgen van de uitnodigingen, toespraken, badges en begeleiding van de pers: Lievens pakte het allemaal op.

Het resultaat

Voor de afsluiting van de Zwakke Schakel was veel belangstelling in de landelijke en regionale media. Vrijwel alle Nederlandse dagbladen wijdden er een artikel aan. Bovendien was de afsluiting te zien op het NOS Journaal, RTL Nieuws en Omroep Zeeland.

Bedankt voor de goede organisatie. Volgens mij heeft iedereen, inclusief de minister, het erg gewaardeerd. De slogan ‘superstormproof’ heeft de nodige publiciteit opgeleverd. Waaronder mooie artikelen in Volkskrant, Trouw en AD. Waterschap Scheldestromen is weer op de kaart gezet!
Guiljam van der Schelde Afdelingshoofd Waterkeringen waterschap Scheldestromen
Volgende case

Communicatie rondom kustversterking

Waterschap Scheldestromen