Hoe slim reis jij? Dat is de vraag die de Provincie Zeeland centraal stelt in een onderzoek naar de mogelijkheden om het vervoersaanbod in Zeeland beter af te stemmen op de behoefte van de Zeeuwse reiziger. Op basis van reisgegevens en andere data wil de Provincie zorgen dat Zeeuwen slimmer, sneller en veiliger kunnen reizen.

Vraag

Het openbaar vervoer is in onze dunbevolkte provincie met haar eilandenstructuur en lange reisafstanden niet toereikend. De provincie wil reizigers in Zeeland slimme oplossingen op maat bieden. Daarvoor is het wel nodig om eerst de mobiliteitsbehoeften te ontdekken en knelpunten in het huidige vervoersaanbod te signaleren. Dat doet de provincie door het verplaatsingsgedrag van reizigers in kaart te brengen door middel van een app. Te beginnen met een pilot op Scalda Groen College in Goes. Om studenten met een toffe campagne te enthousiasmeren om deel te nemen aan het onderzoek, ging de provincie via een aanbestedingstraject op zoek naar een geschikt communicatiebureau. Lievens schreef samen met creatieve partner 10uur in. Met succes!

Onze aanpak

Sander werkte intensief met 10uur samen aan een goed doordachte communicatiestrategie en een effectief campagneplan voor het project. Samen met het projectteam werd allereerst een Strategisch Communicatie Frame ingevuld voor het project. Nadat de communicatiestrategie was vastgesteld, ging 10uur verder met de doorvertaling naar een concept dat aansluit bij de beleefwereld van de ‘Generatie Z’-jongeren. Snel, digitaal, eerlijk, en met humor. Bij de realisatie van het concept hielden we er rekening mee dat het later ook makkelijk uitrolbaar is naar andere onderwijsinstellingen. Om studenten te belonen voor hun deelname aan het onderzoek, werd een passend beloningsprogramma bedacht.

Het resultaat

Sander en Jason (10uur) gingen zelf de klas in bij Scalda Groen College, om de studenten door middel van een toffe animatie en gelikte presentatie in sneltreinvaart uitleg te geven over het project. Een succes! Na twee ochtenden meldde ongeveer een derde van de studenten zich al aan om deel te nemen aan het onderzoek. Hun verplaatsingsdata geeft de provincie veel waardevolle inzichten in knelpunten in het Zeeuwse vervoersaanbod.

Volgende case

Communiceren over het klimaat met jongeren

YESC