Zeeland staat voor de opgave om het vervoerssysteem toekomstbestendiger en duurzamer te maken. De Zeeuwse gemeenten en de Provincie maakten – met de specifieke Zeeuwse situatie in het achterhoofd – een plan om reizigers binnen Zeeland beter en sneller van A naar B te laten reizen. Deze Regionale Mobiliteitsstrategie voorziet in een nieuw regionaal vervoerssysteem dat flexibeler is dan het huidige systeem en dat past bij deze tijd. Een vervoerssysteem waarbij je als reiziger niet meer alleen afhankelijk bent van trein, bus, boot of taxi, maar waarmee je, door steeds een handige combinatie te maken van openbaar en flexibel vervoer, veel fijner binnen Zeeland reist.

Nieuw vervoerssysteem

Van het bekende systeem gaan we naar een meer op maat gemaakte manier van reizen. Natuurlijk blijft er een vast netwerk van bus, boot en trein met snelle verbindingen tussen de eilanden. En kunnen scholieren en studenten ’s ochtends en ’s middags met de bus of trein naar school. Maar verder krijg je, bijvoorbeeld via een mobiliteitsapp of de mobiliteitscentrale, advies over welke reis en welk vervoersmiddel (of combinatie van vervoersmiddelen) het beste bij jou past. Denk dan aan carpool, een deelauto, flextaxi, buurtbus, deelfiets of -scooter. Het nieuwe systeem levert huidige reizigers meer mogelijkheden en kortere reistijden op en zorgt dat andere reizigers een alternatief voor bijvoorbeeld het reizen met de eigen auto krijgen. Wil je meer weten over de Regionale Mobiliteitsstrategie? Kijk dan op de website www.reizendoorzeeland.nl.

Veranderingen vragen aandacht

Zo’n grote verandering is natuurlijk een enorme communicatieuitdaging, die Cora graag aangaat. “Het nieuwe systeem vraagt niet alleen om veel uitleg maar ook om een verandering van gedrag. Daar hoort heldere communicatie bij, waarbij er aandacht is voor het waarom van de verandering, maar ook veel focus ligt op wat het specifiek voor een reiziger betekent. Uiteindelijk moet het voor een reiziger duidelijk zijn hoe hij zijn mobiliteitsgedrag kan veranderen”.

All aboard!

Provincie Zeeland en gemeenten zijn al begonnen met het communiceren over de Regionale Mobiliteitsstrategie. Je kon erover lezen in de media en op het digitale platform ‘Reizen door Zeeland’. Lievens ontwikkelt nu met gemeenten en provincie de communicatiestrategie om reizigers op een goede manier mee te nemen in de veranderingen. Lievens stapt dus op een rijdende trein, die binnenkort zo maar een minibus, deelfiets of scooter kan zijn.