Eelenna – starten met een eerste baan

Zondag 15 maart zat ik in de auto. Om 17.30 uur kwam het nieuws: “Het kabinet heeft aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen, horeca en sport- en fitnessclubs gaan vanaf 18.00 uur dicht.” Ik zou de volgende dag, 16 maart, beginnen bij Lievens. Mijn eerste baan na mijn afstuderen. Die maandag kon ik gelukkig toch naar kantoor. Aan het einde van de dag pakte iedereen zijn spullen: vanaf dinsdag ging iedereen thuiswerken.

Van fysiek naar online
Gelukkig kon ik de eerste tijd veel lezen, kennismaken met andere collega’s via Teams en ook direct aan de slag voor de Zuidwestelijke Delta. Als starter op de arbeidsmarkt, kun je jezelf nauwelijks voorbereiden op een situatie als deze omdat alles sowieso al nieuw is. De omschakeling van fysiek naar online ging voor mij dus best makkelijk. Ik wist tenslotte niet wat ik miste!

Betrokken collega’s
Bij Lievens is iedereen erg betrokken met elkaar. Dat merkte ik al op mijn eerste dag. Maar ook online ging dat gewoon door! Dat vond ik heel fijn. Ik werd goed betrokken bij het team en daarom voelde het al snel vertrouwd.  Alle collega’s staan heel erg open om je te helpen, je dingen uit te leggen en je mee te nemen in projecten. Voor mij de ideale plek om te leren!

Matthanja - van baan switchen

Van baan switchen in coronatijd. Inmiddels is het een standaard item in kranten en tijdschriften en lees je talloze lijstjes tips and tricks op websites als Monsterboard en Intermediair. Toen ik startte bij Lievens, waren er nog geen tips te vinden. Ik moest zelf het wiel uitvinden. Nou ja, samen met collega Eelenna dan, die twee weken eerder was begonnen.

De eerste dag
En daar zit je dan: 1 april 9.00 uur, in je eigen woonkamer en op je pantoffels, kennis te maken met je collega’s. En dat vond ik verrassend relaxt. Geen gedoe met op tijd vertrekken, drukte op de weg, parkeerplaats zoeken, begrijpen hoe de kantoordeur opent, ongemakkelijke eerste ontmoetingen in de lift of klotsende oksels. Ik kon me gewoon focussen op dat wat er toe deed: mijn collega’s, het bureau en de klanten leren kennen. Zonder de stress van een nieuwe baan.

Veranderingen
Inmiddels zijn we acht maanden verder en zitten we nog steeds thuis. En er is nogal wat veranderd sinds ik van baan switchte. Investeerde ik vroeger in pumps en kokerrokken, ben ik nu een collectie huispakken rijker. Rende ik vroeger van afspraak naar afspraak, zie ik nu soms alleen de pakketbezorger.

Verschillende organisaties
Een andere verandering is de overstap die ik maakte van de overheid naar een bureau. Best spannend, omdat ik sinds mijn afstuderen altijd met plezier binnen de muren van een overheidsinstantie heb gewerkt. Ik was wel op zoek naar een veelzijdigere, creatievere en vernieuwende manier van werken. En dat heb ik gevonden bij Lievens. Ik mag nog steeds aan hele toffe (overheids)projecten werken, maar in een andere rol. Waar ik eerst op een plek zat, zie ik nu heel veel verschillende organisaties. Een hele dynamische manier om voor Zeeland te werken, zelfs vanuit huis.

Anouk - van commerciële naar publieke sector

Met veel enthousiasme startte ik begin maart met het zoeken naar een nieuwe baan. Na jarenlang in een commerciële omgeving te hebben gewerkt, wilde ik de stap naar de publieke sector maken. Een tak waar communicatie verschil maakt.

De kans
De banen waren er zeker, maar ook heel veel concullega’s! En hierin speelde de coronacrisis ook een rol. Het maken van de switch bleek nog niet zo makkelijk. Na een kijkje in mijn netwerk, besloot ik contact op te nemen met Cora Zaaijer. Wij werkten samen bij EMG, een internationaal b-to-b communicatiebureau. Na twee leuke en ontspannen gesprekken kreeg ik de kans om op 1 november bij Lievens te beginnen en me de publieke sector eigen te maken.

Flexibel
Kort voor mijn eerste werkdag werden alle coronamaatregelen opnieuw aangescherpt. Het was duidelijk, mijn werkweek ging een beetje anders zijn. En die week erna misschien ook nog wel… Gelukkig heeft deze manier van werken ook voordelen. Nieuwe collega’s nemen echt de tijd om het reilen en zeilen binnen Lievens uit te leggen. Je hebt tijdens de Teams bespreking hun volledige aandacht. Ik krijg veel te horen over de verschillende projecten.

Zeeland proeven
Het is zeker niet zonder nadelen. Ik kan niet wachten om in een gevuld kantoor rond te lopen en terloops te horen wat er speelt. Vragen te stellen die in me opborrelen. Verder hoop ik volgend jaar zomer echt iets van Middelburg te proeven. Even een wandeling in de lunchpauze om deze stad te verkennen. Iets meer van Zeeland mee krijgen.