Netbeheerder TenneT transporteert elektriciteit door Nederland en Duitsland via hoogspanningsverbindingen. De huidige hoogspanningslijn tussen Borssele en Rilland hangt vol. Hierdoor kan geen onderhoud gepleegd worden. Daarnaast moeten in de toekomst nieuwe zonne- en windparken aangesloten worden op het elektriciteitsnet. Daarom bouwt TenneT een nieuwe 380 kV hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland.

Vraag

TenneT doet haar best om de bouw van de 48 kilometer lange nieuwe hoogspanningsverbinding op een zorgvuldige wijze uit te voeren: veilig en met zo min mogelijk overlast voor de omgeving. Voor de publieksvoorlichting en communicatie tijdens het bouwproces, zocht het project adviseurs uit de omgeving met ervaring in infrastructurele projecten.

Onze aanpak

In januari 2018 richtten we samen met de communicatieadviseur van het project een informatiecentrum in, in het oude stationsgebouw van NS station Kruiningen-Yerseke. Hier kunnen bezoekers projectinformatie vinden en vragen stellen. Via een magnetische kaart, een grote interactieve maquette én films maken belangstellenden kennis met het project. Karlijn: “Als publieksvoorlichters houden Sander en ik het centrum gedurende het project een aantal middagen per week open. We nodigen ook proactief groepen uit om langs te komen in het centrum. Van scholen tot netwerkclubs. Daarnaast leveren we een bijdrage aan het omgevingsblad Contact, houden we de projectwebsite en social media kanalen bij en adviseren we over de bouwcommunicatie. Wekelijks stemmen we de voortgang af met de aannemers, maar ook projectteamleden, zoals bouwleiders en collega’s van grondzaken. Zo ontgaat ons niets en kunnen we de omgeving volledig en tijdig informeren over de werkzaamheden. Onze aanpak? Proactief en persoonlijk communiceren, om omwonenden écht mee te nemen in de stappen die TenneT zet.”

Bijzonder

Karlijn: “In het informatiecentrum ontvangen we een grote verscheidenheid aan bezoekers. Van omwonenden die bezorgd zijn of technici die nieuwsgierig zijn naar de werkwijze tot inwoners die nieuwsgierig zijn naar wat er gaat gebeuren. Het is erg waardevol om hun persoonlijke verhaal aan te horen. Zo weten we wat er speelt en leeft in de omgeving. We zijn eigenlijk de oren en ogen van het project!”

De aanleg, uitbreiding en het onderhoud van onze infrastructuur heeft grote invloed op de omgeving waarin mensen wonen, werken en recreëren. Dat vraagt om een zorgvuldige aanpak. Een goede relatie en in contact staan met onze omgeving zijn hierbij randvoorwaarden. Daarom investeren wij altijd vroegtijdig in deze relatie. Dat doen we door dichtbij aanwezig te zijn door middel van een informatiecentrum en de inzet van publieksvoorlichters uit de regio die de omgeving kennen. Met Sander en Karlijn is deze klus in goede handen!
Peggy Steenbergen Communicatieadviseur bij TenneT
Volgende case

Communicatie bouw Nieuwe Sluis Terneuzen

Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie