Het Rode Kruis Walcheren is werkzaam op heel Walcheren. Ze bieden hulp in geval van nood, tijdens evenementen, voorlichting, sociale hulp en EHBO. Het Rode Kruis helpt altijd, iedereen en overal om menselijk leed te helpen voorkomen of te verzachten.

Vraag

Rode Kruis Walcheren bestaat in 2019 150 jaar. En dat wilden ze vieren. Het bestuur had diverse ideeën: een feest organiseren, aanhaken bij de nationale Reanimatiedag, een tentoonstelling maken over 150 jaar Rode Kruis en een groepsfoto van vrijwilligers op de markt van Middelburg maken. Maar dat was nog niet alles! Rode Kruis Walcheren bedacht ook een bijzondere inzamelactie voor Automatische Externe Defibrillatoren (AED). Deze draagbare toestellen zijn vaak aanwezig in openbare ruimten en worden gebruikt bij reanimatie. De elektrische schok die het apparaat geeft, zorgt ervoor dat het hartritme weer op gang komt voordat de hulpdiensten aanwezig zijn. Deze eerste minuten zijn kostbaar: een AED in de buurt is dus van levensbelang! Het Rode Kruis stelde daarom als doel om overal in Walcheren binnen zes minuten een AED beschikbaar te hebben. Het bestuur vroeg Lievens communicatieadvies te geven over alle jubileum-ideeën en de persaanpak, om aandacht voor de afdeling Walcheren te krijgen. Op deze manier hoopten de bestuursleden ook nieuwe vrijwilligers te inspireren lid te worden van het Rode Kruis!

Aanpak

Begin 2019 startte een maandelijks overleg met vrijwilligers Henk Hoegee en Annelien Bij de Vaate. Alle ideeën passeerden de revue. Ons advies was om zoveel mogelijk ideeën samen te voegen tot één moment, om zo werkdruk voor de organisatie te verlichten, podium te creëren voor vrijwilligers en (pers)aandacht te krijgen. We hielden de inzamelactie aan als hét event rondom het jubileum.

Het idee werd geboren de eerste AED als Rode Kruis zelf te doneren en uit te reiken. Deze donatie diende als startsein voor de AED-inzamelactie. We organiseerden hier rondom een evenement. Vrijwilligers, pers én overheden werden uitgenodigd. Zo was het nut van de dag drieledig. Vrijwilligers bijeen brengen, een persmoment creëren én overheden enthousiasmeren te doneren. De locatie van het event? De ABS in Middelburg. Een bewuste keuze, want de school is bekend bij de hele buurt en daarom een centraal punt voor een AED. 11 juni was het zover. Landelijk directeur Marieke van Schaik gaf samen met drie leerlingen de nieuwe AED aan de school en daarmee het startsein van de inzamelingsactie. We dachten mee over de opzet, de uitnodiging en schreven het persbericht. Door de strakke aanpak, de betrokken en enthousiaste vrijwilligers én de tijdige start van het organiseren, was de dag een daverend succes!

Bijzonder

Wij aanschouwden hoe vrijwilligers zich inzetten voor het jubileum én een stapje extra zetten. Naast het organiseren van de inzamelactie, vonden de vrijwilligers tijd ook andere zaken op te pakken. Zo was hun aanwezigheid bij de dodenherdenking in Vlissingen een feit. Ook openden ze een fototentoonstelling over het Rode Kruis in Het Oude Brandspuithuis in Serooskerke. Tot slot droegen ze hun steentje bij door mee te doen aan de nationale Reanimatiedag op 25 mei. Het zien van deze maatschappelijke toewijding door vrijwilligers was echt het hoogtepunt!

Het was met Lievens heel plezierig verbanden leggen. Onze bijzondere dank daarvoor!
Henk Hoegee Bestuurslid Rode Kruis afdeling Walcheren (portefeuille Communicatie/PR)
Volgende case

Een interne- en externe communicatiestrategie voor een schoon en veilig Zeeland

RUD Zeeland