Hoe communiceer je over een enorm project dat van groot belang is voor de energietransitie, maar ook veel impact heeft op de omgeving? Namens Lievens ondersteunt Danielle het projectteam van netbeheerder TenneT voor de komst van twee nieuwe verbindingen tussen Zeeland en windparken op zee. 

Vraag

Nederland schakelt over op duurzame energie. Windparken op zee spelen daarin een sleutelrol. De stroom die daar opgewekt wordt, moet aan land worden gebracht. In Zeeland legt TenneT twee nieuwe verbindingen aan die de windparken IJmuiden Ver Alpha en Nederwiek 1 aansluiten op het landelijke stroomnet. Deze verbindingen lopen straks parallel aan elkaar via de Noordzee en het Veerse Meer richting het Sloegebied. Dat betekent dat er gewerkt wordt in het Zeeuwse landschap – midden in een recreatiegebied en in de buurt van woningen, boerderijen en bedrijven.

TenneT wil hierover helder en transparant communiceren met omwonenden, recreanten, perceeleigenaren en andere belanghebbenden. De vraag aan Lievens was: help ons om dat goed en zorgvuldig te doen, in elke fase van het project.
 

Onze aanpak

Danielle is sinds 2023 onderdeel van het projectteam van TenneT. Samen met de vaste communicatieadviseur verzorgt ze de communicatie van A tot Z. Van strategische plannen tot de praktische uitvoering van communicatie, altijd met oog voor de omgeving. Zorgen dat alle partijen op tijd de juiste informatie krijgen, vindt ze een leuke uitdaging. “Internationale aannemers, lokale bewoners, recreanten uit alle windstreken – alles komt in dit project bij elkaar. En iedereen heeft natuurlijk andere behoeften en belangen. Dat maakt het werk afwisselend en dynamisch.”

Nadat de plannen lange tijd in de steigers stonden, ging eind 2024 in het Sloegebied eindelijk de eerste schop de grond in. Om deze mijlpaal te vieren, organiseerde Danielle een startmoment voor alle samenwerkingspartners en stakeholders in de regio. Daarmee werd een nieuwe fase ingeluid – en de komende periode wordt minstens zo intensief. Deze zomer starten de werkzaamheden op het Banjaardstrand en bij het Veerse Meer. Dan worden de werkzaamheden ook echt zichtbaar voor de omgeving, en dus is extra aandacht voor communicatie cruciaal. 
 

Vervolg

De komende jaren wordt er dus nog hard gewerkt in de regio. Op dit moment richt het team een informatiepunt in op de Veerse Gatdam. Daar kan iedereen straks terecht voor rondleidingen, bijeenkomsten of gewoon voor meer informatie over de projecten. Danielle blijft namens Lievens betrokken bij de communicatie, die steeds meebeweegt met de werkzaamheden en de vragen uit de omgeving. Een grootschalige opgave waar techniek, beleid en omgeving samenkomen – een vraagstuk waar wij energie van krijgen.