Kim: “Bij VRZ verzorgde ik ter vervanging van een collega met zwangerschapsverlof de corporate communicatie. De veiligheidsregio is voor mij geen onbekende wereld, dus ik kon zo weer instappen. Toch was mijn werk nu anders.” In Kennemerland werkte Kim als communicatieadviseur voor de GGD en verzorgde ze de crisiscommunicatie. “In Zeeland zit de GGD niet bij de veiligheidsregio. Daarnaast bestaat de brandweerorganisatie hier geheel uit vrijwilligers. In Kennemerland hebben ze ook beroepsbrandweer en dat geeft toch een andere dynamiek. Ook de ligging van Zeeland en de grote afstanden door de eilandenstructuur spelen mee. De organisaties zijn dus best verschillend met andere uitdagingen.”

Inhoudelijk altijd relevant

De verschillende communicatievraagstukken maken het werken voor een veiligheidsregio heel interessant. “Geen dag is hetzelfde. Maar één ding blijft gelijk. Het werk van een veiligheidsregio gaat om levens redden en faciliteren bij crisissen. Het gaat inhoudelijk altijd ergens over,” aldus Kim. “Daarnaast zijn de mensen die voor een veiligheidsregio werken ontzettende doorpakkers. Vrijwilliger of professional: ze houden van het vak en dat is mooi om te zien. Om daaraan met communicatie bij te kunnen dragen, is gewoon hartstikke leuk.”

Verantwoording en informeren

“VRZ heeft een verantwoordelijkheid tegenover de Zeeuwse maatschappij en haar vrijwilligers. Mijn ervaring binnen het communicatievak en bij veiligheidsregio’s kan ik daarbij goed inzetten om collega’s te helpen. Ik ken de interne en externe vraagstukken die zij tegenkomen. En hoe belangrijk verantwoording en informeren daarbij is. Dat schept een band. Ik leer van hen en zij van mij. Het is een samenwerking waarbij we elkaar aanvullen en ik de veiligheidsregio ondersteun in haar maatschappelijke rol.”

Van juli tot december viel Kim in voor een collega met zwangerschapsverlof. VRZ heeft Kim gevraagd om ook in 2022 te blijven, om te helpen bij de coronacommunicatie.