VPRA

Wijs aan het werk

Dit jaar komt de 250e editie van Werkwijs uit! De maandelijkse nieuwsbrief van de afdeling Environment, Health & Safety van Dow Benelux maakt medewerkers en onderaannemers bewuster van veiligheid, het milieu én hun eigen gezondheid.

 

De slogan ‘veiligheid is onze belangrijkste prioriteit’ hoor je bij vrijwel alle industriële bedrijven. De industriële sector heeft te maken met steeds verdergaande wet- en regelgeving. Het is dan wel belangrijk dat op de werkvloer het gewenste gedrag wordt vertoond. Veiligheidscommunicatie is dan ook hot!

 

Automatische piloot

Dow Benelux besteedt met de interne nieuwsbrief ‘Werkwijs’ aandacht aan veiligheid, gezondheid en milieu. Lievens Communicatie zorgt al enkele jaren voor de realisatie. Sander: “We proberen op een laagdrempelige manier medewerkers en onderaannemers mee te geven hoe belangrijk veiligheid is. Medewerkers doen veel op de automatische piloot; of ze nu met een computer of een levensgevaarlijk apparaat werken. Door die automatismen is het belangrijk om ze regelmatig bij de les te houden. Zonder belerend over te komen natuurlijk. Met een vingertje wijzen heeft namelijk geen zin.”

 

Gedragsbeïnvloeding

Ervaringen delen staat dan ook centraal in Werkwijs. Sander: “Het is belangrijk om te leren van elkaar. Dat doen we bijvoorbeeld door maandelijks een ingezonden melding van een ongewenste situatie toe te lichten. Maar ook ongevallen die elders in de industriële wereld gebeurd zijn, komen aan bod. Heel praktijkgericht, zodat het herkenbaar is. En soms ook op een ludieke manier, bijvoorbeeld met behulp van cartoons. Uiteindelijk moet het natuurlijk wel blijven hangen!”


0 Reacties

Plaats uw reactie