VPRA

Van sluis naar sluis

Met onze zeilboot de Schone Waardin voeren we vorige zomer door onze mooie waterrijke provincie. Van water zonder getij naar water met getij en van zoet naar zout kom je veel sluizen tegen. Deze vakantie gaan we weer varen in Zeeland en België. Ondanks mijn gehannes met de lijn en de pikhaak, heb ik weer zin in het passeren van de sluizen onderweg. Heb je zin in slapstick, kom dan eens een dagje in een sluis kijken in het hoogseizoen! Sinds ik gedetacheerd werk als adviseur omgevingsmanagement voor Modernisering ObjectBediening Zeeland (MOBZ) bij Rijkswaterstaat, heb ik wat met sluizen. Ik ben me nog bewuster van de hoeveelheid techniek die erachter schuilgaat en het belang van de vlotte doorgang voor de economie.

 

Het project MOBZ renoveert de sluizen en bruggen van Rijkswaterstaat in Zeeland en zorgt ervoor dat ze vanuit Nautische Centrales bediend kunnen worden. Camerasystemen, glasvezelnetwerken, spui- en nivelleerinstallaties, besturingssystemen, allerlei eisen vanuit veiligheid; je bent er niet direct mee bezig als je met je jachtje in de sluis ligt en je lijntje laat vieren als het water naar beneden gaat. Op de achtergrond komt veel kijken bij het schutproces. 

 

Op dit moment werken we aan de West- en Oostsluis in Terneuzen. Daar veroorzaken we flink wat hinder voor de zeevaart en binnenvaart. Vanuit omgevingsmanagement stemmen we zo goed mogelijk af met de havens, de bedienaars van de sluizen, de gemeente, de aannemer en anderen wanneer we gaan werken en welke maatregelen we nemen. We willen immers dat er zo min mogelijk hinder is. Helaas kunnen we het niet voorkomen. Daarom zorgen we ervoor dat alle betrokkenen goed op de hoogte zijn, zodat ze er rekening mee kunnen houden.

 

Het is niet niks om een grote transportader naar belangrijke zeehavens deels te blokkeren. Maar er moet nu eenmaal aan sluizen gewerkt worden om ze up-to-date, veilig en betrouwbaar te houden. De afweging van die belangen, het bij elkaar brengen van de partijen en het op tijd informeren: daar draait het om bij omgevingsmanagement in dit project. En van goedwerkende sluizen genieten alle schippers, waaronder ikzelf natuurlijk!

 


0 Reacties

Plaats uw reactie