VPRA

Over persoonlijke betrokkenheid

Anneloes  Lockefeer

Anneloes Lockefeer

Senior communicatieadviseur

In juli rondde ik mijn detachering bij ouderenzorgorganisatie Groenhuysen af. Bijna een jaar lang ondersteunde ik de afdeling communicatie. Ik deed dat al eerder, zes jaar geleden. En het was toch anders. Ik ben zelf ouder. Mijn schoonmoeder werd ernstig ziek en is inmiddels overleden. Ouders van vriendinnen kwakkelen of overlijden. Hierdoor kon ik alle persoonlijke verhalen veel beter plaatsen en begrijpen. En voelde ik me nog meer betrokken bij m’n werk.

 

De zorg gaat over mensen. En dus ook over jezelf. Je eigen waarden en normen en gedachten over hoe je zelf oud wilt worden, krijgen steeds meer vorm als je in die sector werkt. En je eigen ervaringen neem je natuurlijk ook mee. Ik merkte het vooral bij gesprekken met mantelzorgers. Ik sprak ze voor artikelen in het Groenhuysen Blad, een magazine voor klanten en vrijwilligers. Doordat ik me goed kon inleven in hun situatie, kregen deze gesprekken meer diepgang. En was ik echt in staat er persoonlijke verhalen van te maken. 

De verhalen zetten me meer aan het denken over mijn eigen situatie. Soms kwam ik klanten tegen, of hun mantelzorgers, die maar net iets ouder waren dan ikzelf. Dat drukte me dan wel met de neus op de feiten. Morgen kan je leven er heel anders uit zien. Heb ik dan wel voldoende genoten van het leven? Maak ik me niet te druk om kleine dingen? Deze persoonlijke betrokkenheid bij het werk maakt dat je net een stapje harder loopt, en de juiste snaar beter raakt. Zinvol werk, zo heb ik het werken in de ouderenzorg ervaren!

 


1 Reacties

  • Mariëlle Franken -

    Je persoonlijke betrokkenheid en oprechte interesse maakten je advies bijzonder waardevol; met verhalen die raken!

Plaats uw reactie