VPRA

Ouderschap in het communicatievak; een win-winsituatie!

Bijna een jaar geleden beviel ik van mijn zoontje. Nu ik moeder ben van twee, zie ik een paar sterke overeenkomsten tussen mijn rol als communicatieadviseur en als ouder. Ik ontdekte hoe ik het ouderschap optimaal kan inzetten in mijn werk en vice versa.

 

Verhalenverteller

Mijn dochter is een bezig bijtje. Vooral nu het zomer is, fietst, klimt, klautert en speelt ze heel de dag buiten. Haar rustmomentje is net voordat ze naar bed gaat. Dan pak ik een boek uit de kast en begin te lezen. Ze hangt aan mijn lippen en wacht met blinkende oogjes op het eind van het verhaal om vervolgens te vragen: “wil je nog een keertje lezen, mama?” Ieder prentenboek in huis kent ze inmiddels uit haar hoofd en vrijwel dagelijks hoor ik scenes uit een boek terug in haar spel.

Als communicatieadviseur is verhalen vertellen de kern van je werk. En dan geen kinderverhalen, maar ingewikkelde beleidsveranderingen binnen een gemeente, technische dijkwerkzaamheden in een woonkern of de hobby van een medewerker bij een groot chemieconcern. Ieder verhaal heeft zijn charme en precies dát wil je overbrengen. Het is een uitdaging om het verhaal begrijpelijk, interessant en leuk te vertellen via een animatiefilmpje, folder, Instagramstory, presentatie of magazine! Zo houd je de aandacht van de lezer en luisteraar erbij.

 

Organisatietalent

Thuis kunnen we niet meer zonder onze familieplanner. Zelfs onze jongste spruit heeft een kolom waarin we zijn afspraken bij het consultatiebureau en oppas schrijven. Zonder agenda zouden we nergens zijn. Met z’n allen op pad gaan, is ook zoiets. Een middagje naar het strand vergt de organisatie van een militaire operatie. De ervaring leert inmiddels dat we toch beter een derde schepje in de al overvolle strandtas kunnen doen en dat een extra tussendoortje zeker geen overbodige luxe is.

Je bent als adviseur meestal niet met ‘slechts’ één ding bezig. Vaak houd je meerdere ballen in de lucht en ben je voor verschillende projecten verantwoordelijk. Artikelen schrijven voor de website, een fotograaf briefen voor een magazine of een stakeholderssessie organiseren met een projectteam. Dan is het fijn als je to-do-lijstje is bijgewerkt en je agenda up-to-date is. Zo zie je precies waar ruimte zit en waar je die te kort komt. Of je nu een groot symposium of een kleine brainstorm organiseert, een goede voorbereiding is het halve werk. Een gedetailleerde planning, duidelijke briefing, uitgebreid draaiboek en checklist zijn dan ook een must!

 

Bruggenbouwer

Samen spelen is er bij jonge kindjes nog niet echt bij. Vaak spelen ze naast elkaar hun eigen spel. Desondanks moet ik regelmatig tussenbeide komen, omdat mijn oudste iets van haar broertje afpakt of wanneer de kleine man in de haren van zijn zus hangt. Het lukt me steeds beter om een activiteit te bedenken die ze samen kunnen doen. Buiten bellen blazen, in het zwembadje spelen of wandelen langs de bootjes in de haven; dat gaat negen van de tien keer goed.

Bruggen bouwen en mensen bij elkaar brengen, blijft een van de mooiste taken als adviseur. Je bent vaak goed op de hoogte van wat binnen je organisatie speelt, waaraan behoefte is en wat mensen kunnen bieden. Dat zorgt ervoor dat je mensen met elkaar in contact kan brengen en kan verbinden. Voordelen voor alle partijen.

 

Ik versterk niet alleen mijn competenties in beide rollen, maar ik leer ook veel van mijn kinderen. Mijn zoontje windt iedereen om zijn kleine vinger met zijn onbevangenheid en charme. Hij is direct, eerlijk en hij trekt zich van niemand iets aan. Mijn dochter heeft een onbegrensde fantasie en kan heerlijk in haar eigen wereld vertoeven. En als iemand mensen voor zich kan winnen en mensen in beweging kan zetten, is zij het wel. Het is geen verkeerd idee om af en toe wat vaker de wereld door de ogen van hen te zien. Daar haal ik als ouder én als communicatieadviseur mijn voordeel uit!


0 Reacties

Plaats uw reactie