VPRA

Onderhoud Oosterscheldekering in beeld

Rijkswaterstaat verving 700.000 liter olie en alle afdichtingen van de hydraulische cilinders van de Oosterscheldekering. Noodzakelijk onderhoud om te kunnen blijven zorgen voor een veilige en optimaal functionerende waterkering. In opdracht van Rijkswaterstaat legden we samen met onze partner PHGR communicatie de werkzaamheden vast in twee mooie films.

 

Sinds 1986 beschermt de Oosterscheldekering de provincie Zeeland tegen hoog water vanuit zee. Belangrijk dat deze goed wordt onderhouden. De 62 schuiven in de 9 kilometer lange kering staan meestal open, maar kunnen bij een waterstandvoorspelling van 3 meter boven NAP sluiten. Gemiddeld eens per jaar is dat het geval. En dan moeten de schuiven wel werken! Voortdurend onderhoud is nodig om te zorgen voor een veilige en optimaal functionerende waterkering. Zo is onlangs de 700.000 liter olie van de hydraulische cilinders ververst, zijn alle afdichtingen van die cilinders vervangen en wordt de hele constructie ontdaan van roest en opnieuw geverfd.

 

Leerzaam materiaal
Als het goed is, worden de afdichtingen en de olie pas over zo’n 25 jaar opnieuw vervangen. Rijkswaterstaat wilde daarom op beeld vastgelegd hebben hoe de werkzaamheden uitgevoerd worden. Dat levert leerzaam materiaal op voor toekomstige aannemers en huidige studenten techniek. We maakten twee ‘technische’ films, elk van zo’n 14 minuten.


Mooi beeld
De films geven een prachtig beeld van de omvang van de onderhoudswerkzaamheden. Samen met Rijkswaterstaat brachten we eerst de hele reeks van werkzaamheden op papier in kaart. We maakten er begeleidende teksten bij en gaven aan welke beelden er geschoten moesten worden. Onze partner PHGR communicatie vertaalde dit in een werkbaar script, mooie beelden en een geweldige montage.

 

Publieksversie
Om ook het publiek inzicht te geven in wat er allemaal bij komt kijken om de Oosterscheldekering in goede conditie te houden, bouwden we de technische films om naar publieksvriendelijke versies. Zo kan iedereen zien hoe Rijkswaterstaat ervoor zorgt dat Nederland goed beschermd blijft tegen de zee. Bekijk het filmpje over het vervangen van de hydraulische olie en over het vervangen van de afdichtingen van de hydraulische cilinders.

 


1 Reacties

  • melanie mulder -

    Geachte heer, mevrouw,

    Heel graag zouden we jullie foto van de Oosterschelde gebruiken voor een eindrapport van een staatscommissie Parlementair Stelsel. Wat zijn de mogelijkheden?

Plaats uw reactie