VPRA

Het beste eruit halen

“Als communicatieadviseur ben je vaak degene die helpt informatie naar boven te halen. Dat doe je bijvoorbeeld één op één, als je interviewt. Maar ook met groepen, wanneer je als facilitator met werkvormen aan de slag gaat. Werkvormen zijn een belangrijke tool voor de communicatieadviseur. Je helpt er organisaties mee het beste uit henzelf te halen. Wie kent hen immers beter dan zijzelf? In de rol van facilitator heb je een grote ‘gereedschapskist’ met werkvormen. Wil je analyseren waar knelpunten zitten? Dan kan een klaag- en jubelmuur behulpzaam zijn. Ik heb er goede ervaringen mee, zowel bij busreizigers, managers als bij beleidsmedewerkers. Medewerkers van Orionis heb ik ooit gevraagd foto’s uit te kiezen die de identiteit en het gewenste imago verbeelden. Foto’s helpen heel goed gedachten op gang te brengen als je met iets abstracts aan de slag gaat. Een reclamebureau heb ik met een mandje door een denkbeeldige winkel laten gaan. Welke producten passen bij jullie en welke niet? Het is de kunst de juiste werkvorm bij de juiste groep en het juiste doel te kiezen.

 

Ik had aanvankelijk alleen een vaag idee wat ik wilde studeren: het moest over mensen gaan, maar het moest niet te ‘soft’ zijn. P&O, arbeids- en consumentenpsychologie, sociale geografie en toerisme passeerden de revue en uiteindelijk koos ik voor communicatie. Tijdens mijn stage bij de gemeente Vlissingen merkte ik hoe leuk ik het vak vond, zeker omdat je echt iets kunt betekenen. Zelfs door kleine dingen – een brief over het openbreken van de straat of een artikel over het ophalen van het huisvuil rond de feestdagen – kun je het leven voor de inwoners een beetje fijner en makkelijker maken.

 

Na een afstudeerstage bij Omroep Zeeland en wat freelancewerk, zag ik een advertentie van Lievens Communicatie in de krant. Het leek wel of mijn naam erboven stond, zo goed paste hij bij mij. Ik begon als bedrijfsjournalist en ben inmiddels senior communicatieadviseur. Ik werk hier al bijna negentien jaar met veel plezier. Waarom? Omdat de sfeer goed is en er veel ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling.

 

Als facilitator of workshopleider voor een groep staan; dat vind ik een van de leukste rollen als communicatieadviseur. Je hebt direct contact met de mensen voor wie je het doet en ziet ook meteen resultaat. Zo gaf ik onlangs een workshop ‘Elevator Pitch’. Verschillende maatschappelijke organisaties, van jongerencentrum tot de stichting Leergeld, wilden leren pitchen om zo geld of andere ondersteuning te werven voor hun project. Binnen een uur hadden veel deelnemers een sterk verhaal in elkaar gedraaid. Bij het oefenen kwam het er soms nog wat weifelend uit. Maar toen het ‘voor het echt was’, voor een jury bestaande uit fondsen die echt geld hadden uit te delen, zagen we zonder uitzondering ronkende pitches. Dat gaf echt voldoening. Daarnaast geef ik weleens schrijftrainingen. Door een paar gerichte oefeningen boren deelnemers nieuwe creatieve kanten van zichzelf aan.

 

Ik ben opgegroeid in Willemstad en woon nu met mijn man en zoon Jules in Middelburg. We gaan graag op pad met onze zeilboot ‘Schone Waardin’. Eilandhoppen op het Veerse meer bijvoorbeeld! Een andere liefhebberij is muziek; als ik de tijd had, zou ik elke week een concert of festival bezoeken. Daarnaast ben ik actief op de basisschool van mijn zoon. Zo geef ik af en toe rondleidingen aan schoolklassen in het Zeeuws Museum of verzorg een workshop over proefjes. Ook daar vind ik het leuk om voor een groep te staan en het beste uit de deelnemers te halen!


0 Reacties

Plaats uw reactie