VPRA

Geslaagde werkconferentie Zuidwestelijke Delta

Op 15 maart was het zover: de jaarlijkse werkconferentie Zuidwestelijke Delta, ditmaal in het stoere Energiehuis in Dordrecht. 170 deelnemers gingen met elkaar in gesprek over een duurzame leefomgeving in de Zuidwestelijke Delta. Ook dit jaar organiseerde Lievens Communicatie de conferentie. Dit deden we niet alleen, maar samen met een heleboel stakeholders. En laat dat nou juist dé kracht zijn van dit evenement!

 

Binnen de Zuidwestelijke Delta werken overheden, landbouw, recreatie, natuur, ondernemers en kennisinstellingen samen aan één doel: een veilig, economisch aantrekkelijk en gezond deltagebied met voldoende zoetwater. In de voorbereiding werkten we intensief samen met vertegenwoordigers van die partijen om het programma en de workshops vorm te geven. Ontzettend leuk, leerzaam en nuttig! Ook voor die partijen zelf, omdat het gesprek over actuele thema’s al veel eerder dan 15 maart begon. Alle afspraken legden we vast in draaiboeken, zodat iedereen - van dagvoorzitter tot spreker - wist wat er van hem of haar werd verwacht.

 

Natuur(lijk)

Bij de start van de werkconferentie stond voorzitter van het Gebiedsoverleg van de Zuidwestelijke Delta Ben de Reu onder meer stil bij het goede nieuws over de extra 75 miljoen euro om het Grevelingenmeer gezonder te maken en de nieuwe energie die dit besluit geeft. Deltacommissaris Wim Kuijken feliciteerde alle betrokkenen en spoorde aan de bijzondere samenwerking in de Zuidwestelijke Delta met elkaar voort te zetten. Keynote speaker natuurfilosoof Matthijs Schouten van Staatsbosbeheer bevroeg de zaal over het begrip natuur. Schouten gaf de deelnemers mee om vooral niet alles te willen plannen, maar soms dingen te laten ‘happenen’.

 

Aan de slag in workshops

Het panel discussieerde aan de hand van stellingen. De zaal kon hierop reageren via live voting. De stellingen gingen over de thema’s van de workshops later die middag: energietransitie, klimaatadaptatie, circulaire economie, de basis van de delta en de kenniscommunity Zuidwestelijke Delta. Geïnspireerd door de sprekers en de paneldiscussie volgden de deelnemers in het tweede deel van de middag een van deze workshops. Hierin gaven overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen pitches en gingen de deelnemers met elkaar in gesprek. Dit leverde nieuwe inzichten en vooral ook energie op!

 

Zuidwestelijke Delta in beeld

Ook ging de nieuwe film over de Zuidwestelijke Delta in première. Hierin vertellen leden van het Gebiedsoverleg over de uitdagingen en ambities. Square Fruit maakte deze film en wij begeleidden het proces. Nieuwsgierig? Bekijk dan de film! Via de nieuwsbrief en de website Zuidwestelijke Delta gaven we een uitgebreide terugblik op de werkconferentie met de belangrijkste conclusies, tips en acties uit de workshops. Voor het uitnodigingstraject en de aankleding van de conferentie gebruikten we foto’s van Marcel Kentin, uit een serie die hij speciaal voor de Zuidwestelijke Delta maakte.


0 Reacties

Plaats uw reactie