VPRA

Een prachtige doelgroep om voor te werken

Wat was er zo bijzonder aan mijn detachering bij onze opdrachtgever Arduin, een organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met een verstandelijke beperking? Dat is een vraag waarvoor ik eens goed ging zitten. Wat meteen bij me opkwam, was de doelgroep; die is zo mooi om voor te mogen werken. Hun oprechtheid, gevoeligheid en puurheid. De cliënten toveren elke keer een lach op mijn gezicht. Maar het is ook een kwetsbare doelgroep, waar mijn inziens, soms nog te weinig oog voor is in de maatschappij.

 

Steentje bijdragen

Ik heb ook veel bewondering voor de medewerkers die zich elke dag met veel betrokkenheid inzetten om cliënten ondersteuning te bieden op allerlei vlakken. Van het opstarten van de dag en de persoonlijke verzorging tot het vinden van een baan of het leren van nieuwe vaardigheden. Ik ben blij dat ik als communicatieadviseur zo nu en dan hieraan een klein (indirect) steentje kan bijdragen.

 

Magazine Arduin Onbeperkt

Wat mij het meest is bijgebleven bij mijn werk voor Arduin, is het magazine Arduin Onbeperkt. Het begon als een eenmalige editie, maar groeide uit tot een halfjaarlijks magazine voor stakeholders, medewerkers, cliënten en verwanten. Het blad maak ik met veel plezier, samen met collega’s van Arduin en externe partijen. Elke editie vinden we weer prachtige verhalen van cliënten die vertellen of laten zien hoe zij in het leven staan, wat zij daarin belangrijk vinden én hoe Arduin hen daarin ondersteunt. Het blad geeft de doelgroep een gezicht. Daarnaast laat het zien hoe zij hun plek vinden in de maatschappij en wat daarvoor allemaal nodig is. Eke keer als een nieuwe editie op de mat valt, voelt dat als een feestje!

 

Kunt u hier commentaar op geven?

Ook de perscontacten bij Arduin gingen via mij. Een spannend moment, toen ik voor het eerst de PZC aan de lijn had. Wat willen ze weten, bij wie moet ik zijn voor informatie, wie laat ik optreden als woordvoerder? Of hoe zorg ik ervoor dat we de pers proactief benaderen bij ontwikkelingen? Nu een jaar verder, weet ik hoe de hazen lopen en word ik niet meer warm of koud van zo’n telefoontje. Ik trad soms zelfs op als woordvoerder.

 

Veel geleerd

Mijn detachering bij Arduin loopt vandaag af. Wat heb ik veel geleerd van én over de cliënten en medewerkers! Echt een unieke ervaring om een kijkje in de keuken te nemen bij een zorginstelling als Arduin. Mijn belangrijkste les? Minder in beperkingen denken en meer in mogelijkheden. Dat verandert de manier waarop je tegen ‘problemen’ aankijkt. Dit lesje neem ik in mijn volgende klus zeker mee!


0 Reacties

Plaats uw reactie