VPRA

Een mini-symposium Natura 2000 voor Rijkswaterstaat

Dat onze Zeeuwse natuur bijzonder is, weten we natuurlijk. En we willen allemaal dat het ook zo mooi blijft. Maar hoe bescherm je de dieren en planten langs de kilometerslange kustlijn en op het water? Hierover ervaringen delen en nieuwe kennis opdoen; dát stond centraal in het jaarlijks overleg rond Natura 2000, het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden. Wyanda en Kim staken het jaarlijkse overleg deze keer in een ander jasje, namelijk door een mini-symposium te organiseren!

 

Op papier, in een beheerplan, is het beschermen van de natuur geregeld; met rustgebieden, een bodembeschermingsgebied en handhaving. In de praktijk is het lastiger. Overheden, natuurbeheerders en belangenorganisaties werken samen en zoeken continu naar een goede balans tussen recreatie, economie en natuur. Wyanda: “We ontvingen 21 november 2018 ruim twintig partners in het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer op de Brouwersdam. We wilden dit jaar de partners iets extra’s bieden en tegelijkertijd input verzamelen en alle neuzen dezelfde kant op krijgen.”

 

Hoe verander je gedrag?

De deelnemers gingen aan de slag met het issue ‘verstoring van vogels en zeehonden door vaarrecreanten’. Een actueel probleem in de Westerschelde. Eerst gaf gedragsdeskundige Stefan van der Wal van Rijkswaterstaat een lezing over gedragsverandering. Kim: “Hij liet ons denken vanuit de doelgroep: wie zijn de vaarrecreanten en wat helpt en motiveert hen om het gewenste gedrag te vertonen zonder ze meteen op de bon te slingeren bij overtredingen? Er kwamen verrassende voorstellen, zoals: vertaal de gedragsregels in pictogrammen en hang ze op in de toiletgebouwen van jachthavens. En plaats GPS-trackers in huurboten en beloon goed gedrag met een korting op de volgende huur. Een goed idee, want belonen is een van de manieren om gewenst gedrag te bevorderen.”

 

Online samenwerken
Het tweede onderdeel was ‘online samenwerken’. De website natura2000.nl is een platform, maar wordt nu vooral gebruikt voor het plaatsen van nieuws en als naslagwerk. “We kunnen nog veel meer met het platform”, zegt Kim. “Denk aan het delen van verhalen en kennis, werken aan een plan via een afgesloten omgeving of zelfs zorgen voor online participatie. Jasper Ludolph van METT lichtte de mogelijkheden toe waarna we de wensen inventariseerden. De komende tijd gaan we helpen bij het ophalen van verhalen. De eerste stap voor online samenwerking wordt hiermee gezet.” Wie nog met eigen ogen wilde zien waar we het nu eigenlijk voor doen, kon tot slot de uitkijktoren van het bezoekerscentrum beklimmen voor een prachtig uitzicht op het Grevelingenmeer en de Voordelta!


0 Reacties

Plaats uw reactie