VPRA

Een jaar later

Karlijn Borm

Karlijn Borm

Junior communicatieadviseur

September vorig jaar startte ik mijn werkavontuur bij Lievens Communicatie. Net afgestudeerd en niet gehinderd door enige kennis van het werken bij een bureau, stapte ik 5 september 2016 het kantoor binnen. Ik was best zenuwachtig. Daarom kreeg ik in de weken voor mijn eerste werkdag verschillende geruststellende clichés naar mijn hoofd geslingerd van vrienden, familie en kennissen. Uitspraken waarvan ik toen kromme tenen kreeg, maar die achteraf waar bleken te zijn. Ik geef een aantal voorbeelden.

 

Cliché een: “Je moet er gewoon aan beginnen!”

Daar zit je dan. Als starter tussen al die ervaren adviseurs. Ik kreeg vanaf dag één verschillende opdrachten toegewezen, waarvan ik soms dacht: kan ik dit wel? Het antwoord: ja! Je moet gewoon beginnen. Je merkt dat je na vier jaar studeren toch al aardig wat feeling met het vak hebt gekregen. Al snel kon ik meepraten en -denken. En wist ik iets niet? Dan vroeg ik een van mijn ervaren collega’s om raad. Iedereen werkt nauw met elkaar samen en door het vierogenprincipe staat kwaliteit garant. Ik heb nooit het gevoel iets ‘alleen’ te moeten doen.

 

Cliché twee: “Na je studie leer je het vak pas écht kennen.”

Helemaal waar. Wat mij betreft bestaat het communicatievak vooral uit vaardigheden. Die leer je door (veel!) te doen. En bij Lievens Communicatie kan dat. Ik krijg hier de mogelijkheid allerlei communicatievaardigheden verder te ontwikkelen. Denk aan het schrijven van teksten. Ik heb het afgelopen jaar een keer tien versies gemaakt van één artikel. Maar, oefening baart kunst: dat overkomt me nu niet meer.

 

Cliché drie: “Nee heb je, ja kun je krijgen.”

Ik denk dat dit mijn favoriete uitspraak is, omdat die mij het afgelopen jaar veel heeft opgeleverd. Wanneer er bijvoorbeeld een leuke klus binnenkwam, nam mijn enthousiasme het geregeld over van mijn onzekerheid. Met bovenstaande uitspraak in het achterhoofd, bood ik mezelf aan om de klus alleen of met een collega op te pakken. En bijna altijd mocht ik aan de slag! Zo zie je maar: niet geschoten is altijd mis.

 

En daarmee kom ik zelf op tegeltjesuitspraak nummer vier! Tijd om af te ronden. Ik leg mijn spreekwoordelijke pen neer. Wat was dit een top jaar! Ik ontmoette de minister van Infrastructuur en Milieu, coördineerde en maakte zelf een magazine, volgde lezingen en trainingen zoals Effectief schrijven voor communicatie-  specialisten, begeleidde een prachtige conferentie en schreef zeker honderd teksten. Wat heb ik veel bijgeleerd.

 

Met al deze inzichten start ik mijn tweede jaar bij Lievens Communicatie. Ik heb er veel zin in en hoop ook het komende jaar veel organisaties verder te kunnen helpen. Hopelijk tot snel!


1 Reacties

  • Smitha527 -

    Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how could we communicate? gdddfdbdebcddkkf

Plaats uw reactie