VPRA

De wereld van het livestreamen

Geraldine Wijffels

Geraldine Wijffels

Medior communicatieadviseur

Elke dag kijk ik wel even op Periscope, dé livestream-app van dit moment. Dan kijk ik realtime naar een feestje in een woonkamer in New York, volg ik een gesprek tussen twee deskundigen over een interessant onderwerp, zoals coachen van groepen of werp ik een blik achter de schermen bij RTL Late Night. Niet eerder was ik zo geïnteresseerd in de wereld van het livestreamen. Zou ik het zelf ook durven?

 

Bij mijn eerste eigen scope (zo noem je een post op Periscope) liet ik vanuit mijn huis ’s avonds het onweer boven de Westerschelde zien. Makkelijk, veilig en onpersoonlijk. Toch kreeg ik leuke reacties, hartjes (de likes van Periscope) en nieuwe volgers. Dat smaakt naar meer! Waarover kan ik nog scopen? Ik herinner me dat ik hetzelfde probleem had, toen ik begon met Vine. De app om korte video’s te maken die zich telkens herhalen. Na zes video’s over mijn kinderen, hond en werkplek is mijn inbreng toen een stille dood gestorven. Het voordeel van Periscope is de koppeling met Twitter. Daardoor heb je al volgers en is je bereik meteen groter. Ook kun je de streams via internet bekijken. Dan rest de vraag: wat vinden kijkers interessant?

 

Dat bracht me op het idee om in mijn volgende scope met mijn kijkers in gesprek te gaan. De interactie opzoeken: wat vind jij leuk op Periscope? Het resultaat? Heel veel hartjes en flauwe opmerkingen, maar weinig echte input. Misschien vinden de meeste Periscopers het, net als ik, vooral leuk om mee te kijken. Twee tienermeisjes gaven aan dat ze graag scopes van BN’ers zien, waarbij ze hopen dat ze op hun vraag reageren (terwijl iemand livestreamt, kun je namelijk vragen stellen). Zelf kijk ik graag naar evenementen of nieuws op locatie. Verder zou je rondleidingen kunnen geven op de plek waar je bent, je expertise kunnen delen of gewoon vragen beantwoorden. Ik houd het voorlopig op meekijken of mijn snurkende hond laten zien. Om zelf alleen in beeld te komen en dan iets te delen, gaat me net een stapje te ver.

 

Op persoonlijk vlak ben ik eruit. Zakelijk zijn er ook genoeg mogelijkheden op Periscope. Laat bijvoorbeeld verschillende medewerkers aan het woord over een bepaald onderwerp, geef een kijkje achter de schermen bij een evenement of op je eigen kantoor. Of ga nog verder en organiseer een webinar waarbij je direct kan reageren op de binnenkomende vragen. Aangezien het nu nog vrij rustig is op Periscope in Nederland, val je al snel op. Dus waag de stap! @lievenscomm heeft ook een account. Volg ons en wie weet neem jij binnenkort een kijkje bij ons achter de schermen.

 

Ook aan de slag met Periscope? Kondig je scope dan vooraf aan, zodat je daadwerkelijk kijkers hebt op het moment dat je live gaat. En gebruik als eerste shot van je scope iets wat past bij het onderwerp. Het eerste shot krijgen andere gebruikers namelijk te zien als afbeelding in het overzicht naast de pakkende titel die je hebt gekozen. Op Frankwatching geeft Pelpina Trip nog meer waardevolle tips & tricksZeker de moeite waard om vooraf te bekijken. Veel succes en geniet van je ontdekkingstocht op dit nieuwe medium!

 

Periscope, explore the world in real time through someone else’s eyes!

 


0 Reacties

Plaats uw reactie