VPRA

De dagvoorzitter: over modder gooien, modderen en modereren

Cora Zaaijer

Cora Zaaijer

Directielid / senior communicatieadviseur

Voor de volle zaal staat een lange dame in spijkerbroek op hoge hakken een vurig pleidooi te houden over de rol van religie in Paulo Coelho’s roman ‘De Alchemist’. “Je hebt het wel over mijn God”, schreeuwt opeens een man vlak achter mij uit de zaal. Er volgt bijval, maar ook tegengeluid, er wordt verbaal met modder gegooid, opgesprongen en gescholden. Het eerst nog zo rustig luisterende publiek is in een paar seconden veranderd in een woedende menigte. Op het podium zie ik, naast de nu verhitte spreekster, de dagvoorzitter. Ontredderd. Het is een kleine vrouw met krullend haar en het uiterlijk van een cabaretière. Even denk ik dat ze het podium stilletjes gaat verlaten, maar dan steekt ze twee vingers in haar mond en begint snoeihard te fluiten. Iedereen is stil.

 

Er gaat een zucht van verlichting door de zaal, en dan barsten we in lachen uit. We zitten met tien professionals in de prachtige tuinkamer op een landgoed in Driebergen. En we hebben net een situatie nagespeeld die je kunt tegenkomen als dagvoorzitter. Want dat is waarvoor we hier zijn: leren dagvoorzitten. Om de beurt staan we deze dagen in de rol van dagvoorzitter voor de groep. Soms is het een groep die niet geïnteresseerd is in het onderwerp. Soms weet het publiek het beter dan de spreker, of luistert de spreker meer naar zichzelf dan naar vragen uit de zaal. Een andere keer sluit een vragensteller uit de zaal een volledig irrelevant verhaal af met een nog irrelevantere vraag. Wat doe je in zo’n situatie als dagvoorzitter, hoe zorg je dat zowel het publiek als de spreker zich gehoord voelen? Geen eenvoudige opgave, we modderen wat af in die tuinkamer.

 

Leren modereren
Gelukkig doen we dat onder leiding van twee ervaren dagvoorzitters: Kim Coppes en Jan-Jaap In der Maur (www.dagvoorzitter.nl). Ik leer interactie op gang te brengen tussen sprekers en de zaal en oefen technieken en trucs om deelnemers echt met elkaar in gesprek te brengen. We denken na over de inhoud van een bijeenkomst en welk programma en welke werkvormen daar dan bij horen. Ons aanmodderen wordt ‘modereren’. We doen ons best meer te zijn dan een lopende microfoon en daadwerkelijk iets tot stand te brengen tussen zaal en inhoud. En ondertussen letten we natuurlijk op tijd, houding, juiste outfit, werkende techniek en volle waterglazen. Maar vooral leren we te letten op de mensen in de zaal. Vind ik het als dagvoorzitter saai worden? Dan vond de zaal dat vijf minuten geleden al. Oeps… tijd om bij te sturen!

 

Snelkookpan
Hoe krijg je echte interactie, breng je veel informatie terug tot een kernboodschap, hoe realiseer je dialoog en draagvlak? Vragen waar ik me in mijn werk als communicatieadviseur dagelijks mee bezighoud. Maar normaal gesproken kan ik de tijd nemen om af te wegen wat de strategische volgende stap is. Als dagvoorzitter moet ik direct reageren. Zo’n bijeenkomst is een snelkookpan waar binnen een van tevoren afgesproken tijdspanne, volgens een vastgelegd stramien en met één of meerdere sprekers zoveel mogelijk inhoudelijk rendement gehaald moet worden. En liefst nog op een onvergetelijke manier. Het dwingt je om bijna automatisch te handelen, met maar één duidelijk doel voor ogen. Ervoor zorgen dat al die mensen in de zaal, en op het podium, met nieuwe kennis, inspiratie, motivatie of ideeën naar huis gaan.

 

Weinig vlieguren, maar veel ambitie
Daarmee ga ik in ieder geval naar huis. In de auto terug naar Zeeland kijk ik met een heel positief gevoel terug op twee dagen ‘Leren Modereren’. Ik denk aan alles wat ik geleerd en vooral geoefend heb. Ook denk ik aan al die bijzondere mensen met wie ik deze twee dagen beleefde. Voor de allereerste oefening van de training moesten we, zonder formeel aan elkaar voorgesteld te zijn, en zonder tekst, een aantal minuten voor de groep gaan staan. Om bekeken en beoordeeld te worden. Want dat doe je bij een dagvoorzitter als je in de zaal zit. En daar moet je dus als dagvoorzitter tegen kunnen. De welgemeende feedback die we elkaar gaven en de soms hilarische aannames die gedaan werden, zetten de toon voor de sfeer. Ik heb genoten en kijk ernaar uit om het geleerde in de praktijk te brengen. Dus: heb je binnenkort een dagvoorzitter nodig met weinig vlieguren, maar veel energie en ambitie? Dan kom ik graag je bijeenkomst modereren.


0 Reacties

Plaats uw reactie