VPRA

Al doende leert men, of al lerend doet men?

Karlijn Borm

Karlijn Borm

Junior communicatieadviseur

Met mijn hbo-diploma Communicatie net op zak, maakte ik ruim twee jaar geleden een vliegende start bij Lievens Communicatie. Inmiddels heb ik zeker honderd communicatiemiddelen gemaakt, nog veel meer teksten geschreven en van alles geleerd over evenementenorganisatie, projectcommunicatie en public affairs. Ik ben écht verliefd op het vak. Steeds vaker dacht ik na over het traject voor of na de uitvoering. Welke strategie zit hierachter? Wie bereiken we? Wat zijn hun rollen en belangen? Heeft de campagne effect gehad? En hoe meet je dat? Om me hierin verder te verdiepen op wetenschappelijk niveau, trok ik mijn stoute schoenen aan en schreef me in september in aan de universiteit van Antwerpen (UAntwerpen) voor de (pre-)master Communicatiewetenschappen.

Vliegende start

Ik werk nu van maandag tot en met donderdag voor Lievens Communicatie en studeer in de avonden en op vrijdag. Dat vraagt extra inspanning op het gebied van planning en discipline, maar dat is het zeker waard. Ik krijg energie van de professoren die met passie en beeldspraak een abstract onderwerp duidelijk maken. Ook het Vlaams is iets waarover ik me regelmatig verwonder. Wanneer mijn professor Statistiek tijdens het hoorcollege zegt: “Ik weet het mannen, dit is nen dikken boterham, maar ‘ier moeten we écht effkes doorheen”, glimlach ik. Ik vind het belangrijk om de stof bij te houden en volg ’s avonds online de colleges die ‘s middags plaatsvonden. Op vrijdag oefen ik en volg ik wiskunde- en methodiekvakken. Enorm pittig, maar het loont. Mijn eerste voldoende is binnen!

 

Adviseur én student

Het contrast tussen het werkende leven en de studiedagen is groot. Terwijl ik me begeef tussen de medestudenten die nog brak zijn van de stapavond ervoor, lees en beantwoord ik nog even een mailtje van een klant. En tijdens werkdagen bekijk ik snel de mededelingen op Blackboard, de online leeromgeving van de universiteit. Ik kan absoluut niet zonder dit platform. De meeste lessen worden op video opgenomen en kan ik als werkstudent bekijken. Dat gaat fantastisch: ik kan het college volgen wanneer ik wil en net zo vaak terugspoelen tot ik de materie volledig snap. Lang leve de 21ste eeuw!

 

En dat Karlijn het gevoel heeft dat onderzoek steeds relevanter wordt, is spot-on. De afgelopen maanden deed Dr. Piet Verhoeven van de Universiteit van Amsterdam (UvA) voor Logeion onderzoek naar het communicatievak. De meest opvallende uitkomst en daarmee uitdaging voor de komende jaren? Het gebrek aan analytische vaardigheden. Benieuwd geworden naar dit onderzoek? Klik dan hier.


0 Reacties

Plaats uw reactie