VPRA

20 tips voor een goede online video

Alles draait tegenwoordig om (bewegend) beeld. Tweederde van de Nederlanders kijkt regelmatig filmpjes online. Vooral onder jongeren zijn video’s, vlogs en de bijbehorende vloggers razend populair. In opdracht laten wij regelmatig professionele films ontwikkelen en we denken mee over het juiste concept. Tegenwoordig gaan ook steeds meer mensen zelf filmpjes ontwikkelen. Ben je van plan je boodschap over te brengen via video? Lees dan eerst deze tips!  

 

Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig een smartphone mét goede camera op zak. Filmen kan dus altijd en overal. Wil je zelf een video maken? Met de volgende tips kom je een heel eind:

 1. Houd je telefoon (en camera) horizontaal. Vrijwel alle platforms houden rekening met breedbeeld. Film je verticaal, dan benut je maar een klein stuk van het beeld. Zonde en bovendien niet mooi.
 2. Als je gaat filmen met je telefoon, zet dan je telefoon in vliegtuigstand. Zo word je niet gestoord door telefoontjes of berichtjes én je batterij gaat langer mee.
 3. Bedenk vooraf wat je gaat vertellen. Vlogs lijken vaak heel spontaan, maar door vooraf de boodschap, de onderwerpen die je zeker wilt terugzien en je tekst te bedenken, kun je de video sneller filmen.

 4. Sta je voor de camera? Spreek luid en duidelijk. Voor de camera mag je harder en enthousiaster praten dan je normaal in een gesprek zou doen.

 5. Praat ‘het beeld in’. De kijker wil graag meekijken met de spreker. Wat er achter diens rug te zien is, leidt af.

 6. Zoek stabiliteit bij het filmen. Zet je camera/telefoon op een vaste ondergrond, leun ergens tegenaan of klem je ellebogen tegen je lichaam om de camera stil te houden.

 7. Voorkom vingers voor de lens.

 8. Tik op het scherm van je smartphone om scherp te stellen op een bepaald onderwerp en om de belichting aan te passen. Zorg bij te donker beeld voor meer verlichting: daglicht of kunstlicht.

 9. Zoom zo min mogelijk in, dat zorgt voor een korrelig beeld. Bovendien: hoe meer je inzoomt, hoe instabieler het beeld wordt. Je kunt beter je benen gebruiken en dichterbij gaan staan. Dat levert de mooiste shots op.

 10. Druk een paar seconden voor je wilt gaan filmen al op de record-knop. En laat de camera ook na je shot nog even doorlopen. Hierdoor heb je wat ‘vlees’ voor- en achteraan je shot, dat het monteren vereenvoudigt.

 11. Kies een mooie achtergrond. Laat de achtergrond niet afleiden, mits het item over de achtergrond gaat.

 12. Kies een origineel perspectief. Ga voor ooghoogte of film juist eens vanaf de grond of vanaf een hoger standpunt naar onderen. Daarnaast kun je scherpte en onscherpte afwisselen of filmen tussen objecten door.

 13. Zet de persoon die je filmt niet in het midden van het beeld, maar links of rechts uit het midden.

 14. Zorg voor goed geluid. Bij een video met slecht geluid haken de meeste mensen meteen af. De microfoon van je smartphone is vaak niet voldoende. Gebruik daarom een externe microfoon voor betere geluidskwaliteit. Zoek een locatie die niet te rumoerig is en ga niet te ver van de persoon of onderwerp staan. Hoe dichterbij je staat, des te beter is het geluid.

 15. Maak verschillende shots en zoek beweging op. Tijdens het monteren heb je dan voldoende keuze.

 16. Kies de juiste lengte van je film. Voor het delen op social media kun je beter kiezen voor een korte film van maximaal drie minuten. Toch blijven kijkers bij bepaalde onderwerpen wel lang genoeg geboeid. Je kunt kiezen voor een korte promo op social media die leidt naar een langere versie of je maakt korte filmpjes per onderwerp in plaats van één lange film. Op basis van onderwerp, doelgroep en het platform bepaal je de juiste lengte.

 17. Bijna elke computer heeft standaard een programma om video’s te bewerken. Zoals Movie Maker van Windows en Imovie van Apple. Daarnaast zijn verschillende programma’s te koop, bijvoorbeeld Pinnacle Studio Pro. Test zelf of de standaardprogramma’s genoeg faciliteiten hebben voor de video’s die jij wilt maken. En kies je videobewerkingsprogramma.

 18. Bewerk je video voordat je hem online zet. Maak een mooi begin en krachtig einde en verwijder tussendoor te lang durende stiltes. Zorg voor mooie overgangen, eventueel een achtergrondmuziekje, zet namen van personen en een bedrijfslogo erbij en sluit indien gewenst af met een aftiteling. Er zijn nog veel meer opties om je film mooier te maken, maar maak het niet te gek.

 19. Welk platform gebruik je om je film te delen? Zet je film in elk geval op YouTube. Dit is de meest bekeken streamer van online video’s. Een andere veelgebruikte variant is Vimeo.

 20. Deel je film op social media-kanalen om het bereik van de video te vergroten.

 


0 Reacties

Plaats uw reactie